19. 06. 2013 – KURT VILE & THE VIOLATORS @ Ljubljanski grad

 • Nastopajo: Kurt Vile & the Violators, Incurabili
 • Zvrst: amerikana, psihedelični folk, indie

 • Začetek ob: 20:30
 • Vstopnica:
  13,00 € v predprodaji, 16,00 € na dan koncerta
 • Predprodaja:
  LJUBLJANSKI GRAD, Spletna prodaja, info center na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače
  INFO ŠKUC (Stari trg 21, LJ), odprto vsak dan med 12:00 in 18:00. ŠKUC Metelkova (Metelkova 6, LJ) odprto od pon. do pet. od 09:00 do 14:00.
  EVENTIM, Hiše vstopnic (Hala Tivoli, Citypark, Europark, Kino Šiška, Križanke), Petrol črpalke, Pošte, Big Bang, K kioski, Kompas, 3 dva trafike, Mercator Hipermarketi, M holidays in Alpetour. Telefonska prodaja vstopnic: 01/420 5000.

  Za obisk koncerta priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo - z nakupom vstopnice si zagotovite znižano ceno povratne vozovnice.

ŠKUC-Buba in Ljubljanski grad predstavljata:

KURT VILE AND THE VIOLATORS, INCURABILI

Sreda, 19. 6. 2013 @ Grajsko dvorišče, Ljubljanski grad


20:30 BLAGAJNA
21:00 INCURABILI
22:00 KURT VILE AND THE VIOLATORS

kurt-vile-buba-WEB

Če ste lani uživali na Grajskem dvorišču na koncertu zasedbe The War On Drugs, potem morate obiskati koncert Kurt Vile and The Violators (Filadelfija, ZDA). Kurt Vile je ustanovni članom zasedbe The War On Drugs, ki jo je zapustil po prvencu in se nato povzpel v sam kantavtorski vrh novega sveta. Lahko se pohvali s petimi velikimi ploščami (dvojni Wakin’ On A Pretty Daze je pravkar ugledala luč sveta) in dejstvom, da ga močno opevajo tako kritiki kot drugi glasbeniki, vse bolj in bolj pa postaja tudi glavna zvezda amerikane ter “young Neil Young”.


KURT VILE AND THE VIOLATORS
(amerikana, psihedelični folk, indie – Filadelfija, ZDA)

Ko ti pri štirinajstih z bluegrassom obsedeni oče podari bendžo, ti pa si bolj kot karkoli želiš le kitare, ne kaže ravno, da boš s tem zaznamoval glasbeno zgodovino. A ker je na tem svetu skoraj vse mogoče, se je natanko to pripetilo dotičnemu Kurtu iz Filadelfije, ki je po bendžu brenkal, kot bi imel kitaro, in ob tem čutil, da ga čaka nekaj zares pomembnega.

A danes triintridesetletni očka je vmes prestal še marsikaj. Rosna dvajseta leta je klavrno preživljal na viličarju, kanček upanja pa mu je poleg igranja vlivala glasba Becka, Pavement, Fleetwood Mac, Smog ter Dylana. Skladal je preproste folkrokovske pesmi, jih je nato posnel v svoji kamri, zraven pa sanjal, da pripada čikaški neodvisni založbi Drag City. Z najboljšim prijateljem Adamom sta leta 2005 ustanovila bend The War On Drugs, ki smo mu lani željno skandirali v grajskem avditoriju. Pri rokovskih »kozmonavtih« TWOD je vztrajal do prvenca, potem je odrinil na samostojno pot (z Adamom sta ohranila trdno vez, vrsto let je bil del Kurtove zasedbe The Violators). Prva dva albuma je Vile bolj ali manj napolnil z eliptičnimi »domačimi« posnetki, ki jih je spesnil že poprej, s tretjim pa je padel v objem vplivne newyorške založbe Matador, koder je leglo kakovostnega indie-rocka (Cat Power, Belle & Sebastian, Mogway, QOTSA). Razvpitega Childish Prodigy, ki ga je čudežno ponesel na steze slave, kar niso mogli prehvaliti kralji alternative Sonic Youth. Odlikovali so ga zasanjani napevi, božajoči kot mehka topla odeja, v kontrastu z raskavimi kitarskimi pasažami in youngovskimi solažami, ki odslikavajo izkušnjo grobega vsakdana.

Kantavtorski up in nada nove amerikane z aprila izdanim Wakin’ On A Pretty Daze žanje vsestranske komplimente in poklone, ki kanijo prekašati pohvalne kritike predhodnika. Svežo ploščo je oplemenitil z bolj razpuščenimi ter razrahljanimi strukturami, več prostora je dobila spremljevalna ekipa Violatorjev, seveda pa se Kurt (spet) ni mogel upreti epski doktrini Neila Younga. Od svojega vzornika se je očitno navzel tudi finega občutka za interpretacijo, predvsem pa srčnosti in upanja, ki ga je prevevalo že pri usodnem bendžu. Če izgubljate vero v sodobno rokovsko proizvodnjo, potem ste junija (pri)srčno vabljeni na prizorišče Gradu, da prisostvujete izvajalcu v zenitu (kozmične) ustvarjalnosti.


»Kurt Vile might belong to a long lineage of classic American songwriters, but he’s the only one who’s alive and in his prime today.«

Postava:
Kurt Vile – glas, kitara
Jesse Trbovich – bas kitara, kitara, saksofon
Rob Laakso – kitara, bas, klaviature
Vince Nudo – tolkala
Steve Gunn – pomožna kitara

Albumi:
Constant Hitmaker (2008)
God Is Saying This To You (2009)
Childish Prodigy (2009)
Smoke Ring For My Halo (2011)
Wakin On A Pretty Daze (2013)

Vplivi:
Neil Young, Tom Petty, Bruce Springsteen, Beck, John Fahey, CCR

Splet:
kurtvile.com/
twitter.com/therealkurtvile
facebook.com/kurtvileofphilly/


INCURABILI
(barjanski bluz – Ljubljana)
Nepopravljivi duo Incurabili sta v letu 2009 zagnala v untergruntu izvedena rokerja in bivša sodelavca Radia Študent, Bruno Subiotto ter Niko Novak, ki sta se s tem odpravila k praizviru rokenrola. A Incurabili nista le svojevrsten poklon delta bluesu, ampak garažna, bobneča, surova in neredko ne najbolj uglašena inkarnacija le tega, tako rekoč samonikla močvirniška razgrajača. Zanju značilno hrumenje sta doslej ovekovečila na treh albumih, ki so izšli pri ZARŠ – Založbi Radia Študent, njun deviantni barjanski bluz pa je donel že širom Evrope in tudi prek Atlantika.

Postava:
Bruno Subiotto – vokal, orglice, kitara
Niko Novak – vokal, bobni, predmeti, bas

Albumi:
Whenever You’re Ready (2010, Založba Radia Študent)
Fine With Me (2011, Založba Radia Študent)
Incurabili – SURE (2011, Založba Radia Študent – ZARŠ)

Splet:
www.incurabili.si/


KONCERTI